BT Hovenier

Schimmel

Er woedt een schimmelziekte die het op buxussen heeft gemunt. Wie niet wil dat zijn haagjes worden aangetast, moet maatregelen nemen.

Op de takken zitten lange  zwarte strepen. De jonge  blaadjes hebben donkere  vlekken met lichtbruine of gele  ringen eromheen, de oude bladeren  zijn donkerbruin gevlekt. Korte tijd  later vallen ze af, de takken gaan  dood.

Ziedaar de symptomen van  Cylindrocladium buxicola, een schimmelziekte die het op buxussen  heeft gemunt.
De eerste meldingen van Cylindrocladium dateren van 1995 en kwamen  uit Groot-Brittannië. Aanvankelijk  leek de schimmel zich tot Britse  buxussen te beperken, maar sinds  2004 wordt hij ook in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland aangetroffen. In 2008 zat hij in de 27 kilometer lange buxushaag van paleis  Het Loo, en het zal niemand verbazen dat inmiddels heel Europa er  last van heeft.

Hoe zorg  je dat de Buxus schimmelloos  blijven?
1.    Om te beginnen is het verstandig  om soorten te nemen die minder  gevoelig zijn voor Cylindrocladium. De schimmel komt  vooral voor in Buxus sempervirens,  met name in 'Suffruticosa' - de  soort die het meest in onze tuinen  wordt aangeplant omdat veel tuincentra die als enige in hun assortiment hebben. Een goed alternatief voor  Buxus sempervirens is Buxus microphylla 'Faulkner': winterhard en niet gevoelig voor ziekte.

2.    Heb je een of meer buxussen aangeschaft, zet ze dan op een plek die  niet te nat wordt. Gebruik goede  aarde en bemest de struikjes. Geef  ze vlak nadat ze geplant zijn twee  keer per week water, maar houd  daar na een poosje mee op en geef  ze dan helemaal geen water meer.  Voor buxus moet je vooral niet te  lief zijn. Ze krijgen genoeg water in ons klimaat. Soms zien de  planten blauw van de droogte, maar  daar moet je je niets van aantrekken. Na een natte nacht trekken ze  weer helemaal bij. Buxus in een  pot heeft uiteraard wel veel water  nodig. Giet dat op de aarde, en niet over de hele plant. Haal de plant  iedere paar jaar uit de pot en geef  hem nieuwe grond.

3.    Voor buxus is bemesting van levensbelang. Geef hem in maart en juli  organische meststof in combbinatie met korrelkalk en strooi die onder de planten,  niet er op. En dan komt het moment dat de planten gesnoeid moeten worden - twee keer per jaar om  precies te zijn, in mei en in augustus/september. Is het een droge zomer, dan kun je een buxushaag  breed laten uitgroeien. Maar bij  vochtig weer moeten de hagen beslist smal blijven. Hoe  breder de haag is, hoe natter hij van  binnen blijft - en dat vinden schimmels heerlijk.

4.    Snoeien als de zon  schijnt mag, maar alleen als je heel  regelmatig snoeit. "Want dan komen er nooit blaadjes in het donker  te zitten en schrikken ze niet van  een beetje extra licht. Snoei je af en  toe, doe dat dan wel bij donker  weer. En snoei ook niet als het buiten nat is of als de planten nat zijn."

5.a    Is de buxus al getroffen door Cylindrocladium, dan heeft U twee opties. De eerste optie betreft het het wegknippen van de aangetaste delen, of het geheel verwjderen van de aangetaste planten. Deze optie is vooral aan te bevelen als de aantasting nog zeer beperkt is.

5.b   De tweede optie betrfet een perodieke behandeling met een speciaal voor buxus ontwikkeld spuitmiddel. Dit is een geheel biologisch middel wat de buxus voorziet van de benodigde meststoffen, dit zodat de planten sterk genoeg worden om de buxus zelf te bestrijden. Het middel heeft een sterke preventieve en curatieve werking tegen de buxusschimmel. Wij raden onze klanten aan om dit middel eens per maand in te zetten tegen de schimmel. Aangezien het middel ook prevetief werkt is het ook aan te bevelen om dit jaarlijks in het voorjaar tot aan de zomer te herhalen.

Heeft u advies nodig in uw tuin, of bestrijding van de schimmel of mot wij van BT hoveniers zijn u graag van dienst.

Graag tot ziens in uw tuin,

Bert Tijssen 
Bert Tijssen vertelt u graag meer, bel of mail voor een afspraak!

Klik hier om onze maandelijkse nieuwsbrief te ontvangen met tuintips, product- en bedrijfsnieuws.

TUINONTWERP

Stappenplan tuinontwerp
2D tuinontwerpen
3D tuinontwerpen

TUINAANLEG

Tuinaanleg particulieren
Tuinaanleg bedrijven
Tuinaanleg instelling

TUINONDERHOUD

Werkwijze tuinonderhoud
Tuinonderhoud particulier
Onderhoud vakantieservice

TUINSPECIALISTEN

Zwemvijvers
Beregening
Elektrische voorzieningen